Σε αντίθεση με το Ευρωπαϊκό μπάσκετ, το ΝΒΑ είναι από την φύση του ένα πρωτάθλημα που δεν μπορεί να προσεγγιστεί στοιχηματικά με συνέπεια όσον αφορά το αποτέλεσμα των αγώνων, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου. Ο λόγος είναι απλός: η κάθε ομάδα καλέιται να παίξει 82 παιχνίδια πριν έρθουν τα πλέϊοφ. Αυτομάτως λοιπόν, η αξία που έχει ένα ματς κανονικής περιόδου για μια ομάδα του ΝΒΑ είναι σαφώς μικρότερη απ’ότι έχει για μια ομάδα Ευρωλίγκας για παράδειγμα. Στην Ευρώπη, ο κάθε αγώνας αντιμετωπίζεται σχεδόν σαν τελικός, πράγμα που δεν συμβαίνει σε καμία περίπτωση στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη.

Απ’την στιγμή όμως που ξεκινήσουν οι σειρές των πλέϊοφ στην Αμερική, αλλάζουν τα πράγματα γιατί αλλάζει και ο τρόπος προσέγγισης των παιχνιδιών από παίκτες και προπονητές. Η ανάγκη για νίκη είναι τότε αυτονόητη και δε υπάρχει πλέον περιθώριο για λάθη. Οι βασικοί παίκτες παίζουν περισσότερα λεπτά, οι άμυνες είναι πιο σκληρές και συνεπείς και οι επιλογές στην επίθεση πιο προσεγμένες και μελετημένες.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να μας ξενίζει εμάς, σαν Ευρωπαίους, και δη σαν Έλληνες, που έχουμε συνηθίσει σε παιχνίδια με τρομερή ένταση από την αρχή κιόλας της σεζόν. Στην Ελλάδα ειδικά, μπορεί ένα ματς του Οκτωβρίου να έχει τεράστιες συνέπειες στην πορεία μιας ομάδας (π.χ. ένας αποκλεισμός στο Κύπελλο ή η απόκτηση του πλεονεκτήματος της έδρας για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό).

Γι’αυτούς τους λόγους το στοίχημα στο ΝΒΑ κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου ενδείκνυται μόνο για προσωπικές επιδόσεις παικτών, ανάλογα με την φόρμα τους και την πορεία των ομάδων τους. Απ’την άλλη πλευρά, το Ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι πολύ πιο προβλέψιμο από άποψη αποτελεσμάτων.

elTriple

Advertisements